Mój rytuał w wolny dzień wygląda następująco. Po przebudzeniu zastanawiam się co dziś dobrego zjem na śniadanko, którą z dobrych kawusi wypiję i co mam do zrobienia. Zatrzymajmy się na pierwszej najważniejszej kwestii czyli śniadania.
O ile w dni kiedy śmigam do pracy śniadanie jem później to w dzień wolny dajmy na to taki piękny słoneczny poniedziałek jak dziś to mogę celebrować rozpoczęcie dnia.
Najpierw kawusia z przyprawami na lepsze trawienie i pracę jelit. Dodaję cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową oraz kurkumę.
Śniadanie mistrzów mianowałam jajecznicę na maśle z pomidorami i ziołami prowansalskimi ale ilość zjadanych jajek przeze mnie była ogromna o czym zakomunikowała mi moja skóra. Także uważajcie na ilości spożywanych jajek oraz nabiału. Mają właściwości uczulające, mogą pojawić się wykwity na twarzy, kaszka na brzuchu, plecach. Mocno ograniczyłam te produkty i wszystko wróciło do normy.
Więc nowym śniadaniem mistrzów są pancakes!
Wiem tam też są jajka ale można je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym.
Jedno jajko odpowiada jednej łyżce siemienia lnianego rozrobione z trzema łyżkami gorącej wody. Robi się z tego glut, który ma właściwości łączce produkty tak jak jajka.
Jedno jajko odpowiada jednej łyżce siemienia lnianego rozrobione z trzema łyżkami gorącej wody. Robi się z tego glut, który ma właściwości łączce produkty tak jak jajka.
Kilka sprawdzonych przepisów, które są łatwe i proste w przygotowaniu.
Zapraszam na przepis na pyszne pancakes z budyniem i bananem oraz z płatkami owsianymi
Placki owsiane z bananami
Składniki:- 1 banan
- 1 jajko lub siemię lniane
- 25 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 25 g płatków jaglanych
Opcjonalnie można dodać miód aby były słodsze ale myślę że słodki dodatek do posmarowania wystarczy 😉
Można dodać również nasiona, które lubisz np. słonecznik, siemię lniane, otręby.
Wszystkie składniki blenduję i smażę na rozgrzanej patelni z oliwą. Łyżką przerzucam masę na patelnię i rozcieram lekko aby nie były za grube i upiekły się w środku.
Pancakes bananowe z budyniem
Składniki:- 1 banan
- 1 jajko lub siemię lniane
- 1 budyń śmietankowy (u mnie bezglutenowy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- 1 łyżeczka oliwy
Z racji obfitych zbiorów jabłek z mojego ogrodu często robię też racuchy 😍.
Puszyste racuchy z jabłkami
Składniki:- 2 jabłka
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Smacznego!
Może masz swoje ulubione przepisy na placuszki? Chętnie przygarnę wszystkie. 😀
Do úzdrzeni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz